GlutenvrijLactosevrijNo-bakeSuikervrijVegan

Gezonde cheesecake zonder kaas met stracciatella smaak

Cheesecake, you love it or you hate it. Ik ben iemand die alleen gesmolten kaas eet op een tosti en er verder niets van moet hebben. Waarom lust ik het op een tosti dan wel? Geen idee. De originele cheesecake vormt voor mij dus geen verleiding, maar met deze gezonde cheesecake zonder kaas komt daar vanaf nu verandering in.

Beter dan dit kan toch niet? In dit recept gebruik ik zo min mogelijk dierlijke producten en is er ook gedacht aan een vegan alternatief. De ultieme taart waar iedereen naar hartenlust van kan smullen!

Benodigdheden

Advies springvorm: 20cm

Bodem
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram glutenvrij havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Een snufje piment
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 2 bananen
  • 100 gram zwarte bonen
  • 1 ei óf 1 el gebroken lijnzaad met 2 el water
Vulling
  • 300 gram kokosyoghurt
  • 100 gram cashewnoten (dit is het gewicht vóór het weken)
  • 10 gram pure chocolade (minimaal 85%)
  • 30 gram cacaonibs
  • 40 gr ahornsiroop
  • Een snufje vanillepoeder
  • 4 gelatinebladen of 2 gram agar agar

Topping

  • 10 gram gesmolten pure chocolade (minimaal 85%)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur in water
  2. Gebruik je lijnzaad i.p.v. ei? Doe het lijnzaad met het water in een kommetje en laat 10 minuten staan

Bodem

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze af. Doe de bananen en bonen in een blender. Schenk het mengsel in een mengkom en voeg hier het lijnzaadmengsel aan toe.
  3. Mix het mengsel in de keukenmachine zodat het wat luchtiger zal worden.
  4. Roer de droge ingrediënten door elkaar (melen, specerijen, cacao en het bakpoeder)
  5. Schep dit droge mengsel voorzichtig door het natte beslag.
  6. Proef even of het deeg zo goed op smaak is, zo niet dan kun je nog wat zoetmiddel toevoegen.
  7. Schenk het beslag in de springvorm en zet 25 minuten in de oven.

Vulling

  1. Doe de geweekte cashewnoten in de blender en meng tot een gladde massa.
  2. Mix de kokosyoghurt, cashewnoten, ahornsiroop en de vanillepoeder goed door elkaar.
  3. Gebruik je gelatine? Week de gelatineblaadjes in koud water. Knijp de blaadjes vervolgens goed uit en verwarm met vijf eetlepels water in een pannetje. Roer vervolgens langzaam het yoghurt mengsel erdoorheen. Ga door naar stap 5.
  4. Gebruik je agar agar? Voeg enkele eetlepels water toe aan de agar agar en roer goed door. Kook de agar agar daarna 2 minuten in een pannetje en schenk de yoghurt erbij. Verwarm het mengsel nog even en haal daarna het pannetje van het vuur.
  5. Rasp de pure chocolade en voeg toe aan de vulling. De chocolade zal smelten en je beslag krijgt een lichtbruine kleur.
  6. Voeg vervolgens de cacaonibs toe.
  7. Haal de bodem uit de oven, giet de vulling erop en zet in de vriezer voor minimaal 3 uur.

Topping

  1. Smelt de pure chocolade au-bain marie en ‘strooi’ over de taart. De chocolade zal door de kou meteen stollen.
  2. Je kunt de gezonde cheesecake nu serveren! Eet smakelijk.

Tip: Je kunt losse stukjes snijden en deze in de vriezer bewaren. Zo hoef je niet meteen de hele taart te ontdooien.

Benieuwd naar andere no-bake recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze cheesecake zonder kaas zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response