Waar denk je aan bij het woord pompoen? Vast niet aan pompoen cake. Ik denk vooral aan de herfst, de moestuin van mijn opa en oma, decoratie en Halloween. Mijn opa en oma hadden veel pompoenen in hun tuin. Groen, geel, oranje, ovaal, rond, gestippeld, gebobbeld. Zoveel verschillende soorten. Maar er werd nooit mee gebakken, want ze waren enkel voor de sier. Ik had toen geen idee dat je sommige pompoen soorten gewoon kan eten. Blijkbaar zijn dat dan alleen de soorten die pitjes hebben. Wanneer ze geen pitjes hebben, is het een sierpompoen.

Tot voor kort at ik dus enkel de pitten van de pompoen door mijn kwark. Een aantal jaren terug had ik al gehoord van “pumpkin pie” maar zelf had ik er nog nooit eentje gebakken. Daar moest dus verandering in komen. Want er is zoveel mogelijk met pompoen.

Ik ben gaan experimenteren met pompoen en daar kwamen bijvoorbeeld deze zoete aardappel – pompoen taart en deze brownies uit. Daarnaast heb ik al eens eerder een pompoen cake gemaakt, maar met iets andere verhoudingen en ingrediënten. Hoe smaakt de pompoen cake 2.0 dan? Eigenlijk een beetje zoals een wat vaster brood met de smaak van pompoen en heerlijke specerijen. Heb jij er al zin in? Lees dan snel verder!pompoen cake

 

Benodigdheden

  • 400 gram pompoen
  • 3 eieren
  • 100 gram speltmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 20 gram notenmix
  • 10 gram pompoenpitten
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl pumpkin spice, speculaas of koekkruiden
  • Snufje zout
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl vanillepoeder

Bereidingswijze

  1. Kook de pompoen voor 10 minuten
  2. Pureer de pompoen met een staafmixer
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
  4. Doe de melen, noten, pitten, specerijen, zout, bakpoeder en vanillepoeder in een kom en mix door elkaar
  5. Mix de eieren en pompoenblokjes in een andere kom
  6. Voeg het droge mengsel in delen toe aan het natte mengsel
  7. Vet een cakevorm in
  8. Stort het beslag in de cakevorm
  9. Zet voor 40 minuten in de oven
  10. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
  11. Je pompoen cake is klaar!

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze pompoen cake zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response