BroodCakeLactosevrijSuikervrij

Bananenbrood met speculaas

Bananenbrood met speculaas

Winters bananenbrood

De Sint is weer in het land en dat betekent dat we een periode in gaan vol zoete lekkernijen! Pepernoten, chocolade, speculaasbrokken en noem het maar op. Ik hou ervan, maar ga tegenwoordig liever voor een gezonder alternatief.

Aangezien ik gek ben op bananenbrood, wilde ik het normale recept omtoveren tot een feestelijke variant voor de wintermaanden. Terwijl ik dit recept uitschrijf, vult mijn huis zich al met de heerlijke geur van speculaas!

Gezond of niet?

Is bananenbrood nou gezond of niet? Er zijn recepten waar gewoon héél veel bananen, eieren, zoetmiddel en andere ingrediënten gebruikt worden. Deze broden bevatten vanzelfsprekend veel calorieën en koolhydraten. Ik ben absoluut geen voorstander van het tellen van calorieën, maar hiervoor hoef ik mijn telraam echt niet van zolder te halen.

Bananenbrood = roomboterkoek?

Zou je dan nog beter een roomboterkoek kunnen eten dan een stukje bananenbrood? Volgens een aantal artikelen die ik gelezen heb wel. Maar, daarin wordt vergeten dat er in een bananenbrood veel meer nuttige voedingsstoffen zitten. Ik vind een bananenbrood echt niet de meest gezonde keuze als snack. Dan kies ik liever voor groenten en een lekkere yoghurt dip. Maar soms wil je wel eens iets wat meer lijkt op een cake of koekje…toch? Dan is deze topper écht iets voor jou! Om alle verwarring uit de wereld te helpen beschrijf ik hieronder waarom dit bananenbrood zo anders is.

Wat dan wél?

In dit recept heb ik het aantal bananen en eieren weten te beperken. De zoete smaak krijgt dit brood van de bananen en dadels. Verder worden er geen andere natuurlijke zoetmiddelen gebruikt. Ik heb zowel amandel- als walnotenmeel gebruikt om een lekkere volle en nootachtige smaak te krijgen. Heb je dit niet in huis? Niet getreurd. Je kunt deze meelsoorten perfect vervangen met bijvoorbeeld boekweitmeel, havermeel of speltmeel. De smaak zal dan wel wat anders zijn. Wil je hier een vegan bananenbrood van maken? Dat kan! Vervang dan het ei door 1 el lijnzaad/chiazaad te mengen met 3 el water. Laat het een paar minuten staan en je bent good to go.

Bananenbrood met speculaas

Benodigdheden

Voor 8 stukken

Beslag

  • 100 gram speltbloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram walnotenmeel
  • 50 gram dadels
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 1 tl kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 3 el lijnzaad
  • 2 el zonnebloempitten
  • 2 el pompoenpitten

Topping

  • 1 el amandelschaafsel
  • 1 el pompoenpitten
  • 0,5 banaan (in de lengte doorgesneden)

 

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 50 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
  2. Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom (speltbloem, amandelmeel, walnotenmeel, bakpoeder, kruiden, zaden en pitten)
  3. Doe de dadels samen met de amandelmelk, ei, kokosolie en 1 banaan in de blender
  4. Voeg het bananenmengsel bij het meelmengsel en meng goed door elkaar
  5. Vet een cakevorm in met kokosolie
  6. Stort het deeg in de cakevorm
  7. Strooi het amandelschaafsel en de pompoenpitten eroverheen
  8. Snijdt een banaan in de lengte door en druk de helft hiervan in het cakebeslag. Druk goed aan zodat de banaan goed in het beslag blijft zitten.
  9. Zet voor 50 minuten in de oven
  10. Haal uit de oven en test met een satéprikker of de cake gaar is. Hij is gaar wanneer er niets aan de prikker blijft plakken.
  11. Laat nog even 10 minuten afkoelen voor je de cake aansnijdt

Bananenbrood met speculaas

Wil je ook eens een ander soort bananenbrood maken? Kijk dan hier:

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je dit bananenbrood zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Tags : Gezond

Leave a Response