GlutenvrijLactosevrijSuikervrijTaartenVegan

Gezonde bramen taart met speculaas bodem

gezonde bramen taart met speculaas bodem

Na een heerlijke vakantie was ik ook weer blij om thuis te zijn. Ik zit vol nieuwe ideeën en dit taartje is er daar één van. Een gezonde bramen taart met speculaas bodem. We hebben een bramenstruik in onze tuin en dit jaar zijn er bramen in overvloed. Een goede reden om iets met dit lekkere fruit te bakken! Ofja, bakken…dit is een taart waar geen oven aan te pas komt.

Agar agar

Een tijd geleden maakte ik kennis met ‘agar agar’. Een plantaardig alternatief voor gelatine gemaakt van algen. Echter is de bereidingswijze van agar agar anders. Het is een poeder wat je oplost in kokende vloeistof. Het was even zoeken naar de juiste verhoudingen. Mijn eerste poging met agar agar resulteerde in een keiharde kwark laag. Mooi om naar te kijken, maar niet om te eten. Inmiddels heb ik het wat beter door en vind ik agar agar een perfect alternatief voor gelatine. Ik ga het zeker vaker gebruiken!

Gezonde bramen taart met laagjes

Zoals je ziet bestaat deze gezonde bramen taart uit verschillende laagjes. Een bodem van glutenvrij meel, dadels, kokosolie en kruiden. Twee lagen kwark. Dit heb ik gemixed met verschillende hoeveelheden bramensap zodat je ook écht verschillende laagjes ziet. Een topping van bramengelei afgewerkt met de bramen zoals we ze kennen. En of dit allemaal nog niet genoeg is, maakte ik ook mijn eigen pure chocolade. Mocht je dit teveel werk vinden, dan kun je ook kant-en-klare chocolade kopen.

Natuurlijk is ook dit recept suikervrij, maar mocht je het toch wat zoeter willen maken dan kun je er wat stevia druppels aan toevoegen. En aangezien deze taartjes volledig bestaan uit plantaardig en glutenvrije ingrediënten is het geschikt voor veganisten en mensen met een gluten- of lactose allergie.

Laten we aan de slag gaan!

gezonde bramen taart met speculaas bodem

Benodigdheden

Voor 2 taartjes van 7,5 cm doorsnee

Bodem

  • 200 gram bramen
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 gram kokosrasp
  • 5 dadels
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneelkruiden
  • Snufje zout
  • Optioneel: 1 el honing

Chocolade

  • 20 gram cacaoboter
  • 10 gram cacaopoeder
  • 2 el kokosolie
  • Optioneel: 4 druppels stevia
  • Je kunt ook 30 gram kant en klare pure chocolade nemen (het liefst 80% of meer cacao)

Kwarklaag I

  • 200 gram kokosyoghurt
  • 2 el bramensap
  • 1.5 gram agar agar
  • Optioneel: 2 druppels stevia

Kwarklaag II

  • 200 gram kokosyoghurt
  • Overig bramensap
  • 1,5 gram agar agar
  • Optioneel: 2 druppels stevia

Topping

  • 100 gram bramen
  • 0,8 gram agar agar
  • Extra bramen om te garneren

Bereidingswijze

Chocolade

  1. Smelt de kokosolie samen met de cacaoboter
  2. Voeg het cacaopoeder toe en roer tot een gladde massa

Bodem

  1. Mix de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of blender
  2. Leg een stuk bakpapier op een vlakke ondergrond. Ik gebruikte een snijplank.
  3. Zet de bakringen op het bakpapier
  4. Verdeel het deeg over de bakringen en druk dit stevig aan
  5. Giet hier een bodempje chocolade overheen
  6. Zet in de koelkast

Kwark laag I

  1. Mix 2 eetlepels bramen sap met de kokosyoghurt
  2. Breng het mengsel samen met de agar agar aan de kook
  3. Haal de bakringen uit de koelkast en verdeel het yoghurtmengsel over de bakringen
  4. Zet terug in de koelkast en wacht 2 uur zodat de kwark laag kan opstijven

Kwark laag II

  1. Mix het overige bramen sap met de kokosyoghurt
  2. Breng het mengsel samen met de agar agar aan de kook
  3. Haal de bakringen uit de koelkast en verdeel het yoghurtmengsel over de bakringen
  4. Zet terug in de koelkast en wacht 2 uur zodat de kwark laag kan opstijven

Topping

  1. Meng de bramen met de agar agar in een pannetje en breng aan de kook
  2. Haal de bakringen uit de koelkast en verdeel het bramen mengsel over de bakringen
  3. Zet terug in de koelkast en laat 1 uur opstijven
  4. Haal de bakringen uit de koelkast en garneer met wat bramen en sprenkel er wat chocolade overheen

En klaar is je gezonde bramen taart met speculaas bodem! Het kost even tijd, maar dan heb je niet alleen een taart die lekker van smaak is, maar ook nog eens een lust voor het oog!

gezonde bramen taart met speculaas bodem

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze taartjes zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response