CakeLactosevrijSuikervrij

Gezonde carrot cake met vegan frosting

Gezonde carrot cake

Carrot cake is volgens mij écht super populair. In iedere koffiebar of lunchroom zie ik ze in de vitrine staan. Niet zo gek aangezien het ook heel erg lekker is! Vooral de zoete smaak en de frosting maakt dit een cake om je vingers bij af te likken. Helaas bestaat 1/4 van zo’n cake uit geraffineerde suiker. Iets waar ik zelf niet super enthousiast van word. Vandaar dat ik een gezonde carrot cake wilde maken inclusief topping.

Inmiddels heb ik al een aantal keer geprobeerd om een gezonde variant van de traditionele carrot cake te maken. Jammergenoeg zonder succes. Vaak was het beslag te nat en werd het een kleffe bende. Sommige mensen vinden dat lekker, maar persoonlijk vind ik dat niet lekker.

Gelukkig geef ik niet snel op. De vierde poging tot een healthy carrot cake is een toppertje! Met dit gezonde carrot cake recept maak je een smaakvolle, luchtige cake met daarbovenop een smeuïge topping van cashewcrème. Klinkt moeilijk, maar dat valt allemaal best mee. Laten we beginnen!

Benodigdheden

Voor 16 stukjes

Deeg

  • 150 gram geraspte wortel
  • 100 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram havermeel
  • 3 theelepels koekkruiden (ik gebruikte een mix van Pumpkin Spice en Love, Peace and Granola van Green Gypsy Spices)
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 tl bakpoeder
  • 50 gram walnoten
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 50 gram dadels

Frosting

  • 50 gram naturel cashewnoten (niet gebrande of gezouten)
  • 40 ml water
  • 1 tl ahornsiroop of steviadruppels naar smaak
  • 2 tl citroensap
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • Handje walnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
  2. Week de cashewnoten 1 uur in koud water
  3. We beginnen met het deeg. Rasp de wortelen tot fijne stukjes. Hoe fijner hoe beter.
  4. Hak de walnoten met een mes of knijp in stukjes.
  5. Mix de eieren, bananen, kokosmelk en dadels tot een glad mengsel
  6. Meng in een andere kom de droge ingrediënten (speltmeel, amandelmeel, havermeel, koekkruiden, kaneel, bakpoeder en gehakte walnoten)
  7. Meng het bananenmengsel door het droge mengsel tot alles goed gemixt is. Ik deed dit met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand.
  8. Voeg de geraspte worteltjes toe en meng nog eens goed door elkaar met de keukenmachine of met de hand.
  9. Vet een cakeblik in met olijfolie of kokosolie. Ik gebruikte een vierkante vorm van 20×20 cm, maar je kunt ook een ronde vorm pakken met een soortgelijke diameter.
  10. Stort het deeg in het cakeblik en zet voor 35 minuten in de oven
  11. We beginnen nu aan de topping. Giet de cashewnoten af en stop met de rest van de topping-ingrediënten in de blender. Meng tot een gladde massa.
  12. Zet de cashewcrème in de koelkast totdat de cake uit de oven mag
  13. Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen
  14. Haal de cake uit het cakeblik en laat volledig afkoelen op een rooster
  15. Is het tijd om de cake op te dienen? Besmeer de cake dan met de cashewcrème en strooi en wat walnoten overheen.

Tip: Zijn er stukjes die je niet opeet? Deze kun je beter niet besmeren met de cashewcrème, omdat de cake dat natter wordt.

Tip: Bewaar de cashewcrème max. 3 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer

Healthy carrot cake

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze cake zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response