BrowniesCakeGlutenvrijKoekjesKokenLactosevrijLunchSuikervrijVegan

Gezonde High Tea

Incl. boodschappenlijst en menu printable!

cake en kwarktaart

Heb jij wel eens een high tea bijgewoond terwijl het buiten 28 graden was? Ik wel! Sterker nog … in de afgelopen maanden had ik drie keer een high tea terwijl het buiten snikheet was. Super gezellig, maar ook super heet. Dat doe ik dus nooit meer.

Al die high tea’s zorgden gelukkig wél voor nieuwe inspiratie! Ik deed onderzoek naar receptjes die je voor een gezonde high tea kan gebruiken. Helaas staan al die receptjes op verschillende websites en zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik zal niet overdrijven, maar ondertussen had ik toch al wel dertig verschillende tabbladen openstaan met heerlijke recepten. Sommigen wat ingewikkelder dan anderen.

Toch wilde ik graag wat meer overzicht en ik ben vast niet de enige. Daarom besloot ik een artikel te schrijven over de gezonde high tea die ik afgelopen verzorgde. Zo heb je alles op één pagina van begin tot eind. Daarnaast maakte ik een boodschappenlijstje voor je. Super handig toch? Ook wil ik je wat tips geven hoe je een gezonde high tea het beste voor kunt bereiden, welke bijpassende theeën ik gebruikte en ik laat je zien hoe je je etagere kunt decoreren.

De etagère

Een etagère bestaat meestal uit drie delen. Officieel gezien deel je de bordje op in sandwiches, hartig en zoet. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik het precies zo zou doen. Het onderste bordje gebruiken we voor de hartige hapjes. Het middelste en bovenste deel gebruiken we voor de zoetere gerechtjes. Hierbij heb ik zelf het onderste deel gebruikt voor de cake en koekjes. Het bovenste bordje gebruikte ik voor de desserts.

High tea menu

Wat je gaat maken

Ik ben uitgegaan van een high tea voor zes personen. Ben je met meer of minder personen dan kun je de recepten hierop aanpassen. Bij sommige recepten zul je wat stukjes over hebben, maar die kun je gemakkelijk bewaren of invriezen. We verdelen de high tea in vier gangen. Een voorafje, hartig, zoet en een dessert.

Vooraf – pompoensoep met knapperige crackers

Hartig – Mini loempia’s, mini pizza’s en groenten met hummus dip

Zoet – Brownie, cranberry kokos koekjes, citroencake met bosvruchten

Dessert – Aardbeien kwark taartje, yoghurt met bosvruchten en framboos

Speciaal voor jullie heb ik twee leuke menukaarten gemaakt die je zelf uit kunt printen om op tafel te leggen. Leg een klein menukaartje op ieder bord zodat je gasten af en toe kunnen spieken óf print één grote menukaart uit om op tafel te leggen.

Kleine kaart met lichtroze bloemen | Download

Kleine kaart met donker roze bloemen | Download

Grote kaart met lichtroze bloemen | Download

Grote kaart met donker roze bloemen | Download

Bijpassende thee

Zelf ben ik erg te spreken over de 100% natuurlijke thee van Tastea. Ik gebruikte zelf de Energy Boost thee met een heerlijk fruitige smaak. Daarnaast koos ik voor een gember – sinaasappelthee, groene thee en een thee met appel en notensmaak. Bij het uitkiezen van de thee hield ik in de gaten dat er zowel kruidige, neutrale als zoete thee opgediend moest worden. Ik heb de thee op deze manier verdeeld:

Vooraf – Gember sinaasappelthee van Pit & Pit

Hartig – Tastea Energy Boost

Zoet – Dromen van Complimenthee

Dessert – Groene thee van Pit & Pit

Voor alle lezers van My Curious Mind mag ik een kortingscode weggeven van Tastea. Gebruik de kortingscode TASTEA9 en krijg 10% korting op je aankoop. Super fijn toch?

Aankleding

Leuke bordjes, bestek en kopjes doen al een hoop! Vrolijk het op met mooie placemats en een kleurige bos bloemen en je bent al good to go. Om je etagere wat interessanter te maken kun je vers fruit zoals aardbeien, frambozen en bessen tussen je gerechtjes leggen. Daarnaast knipte ik ook nog wat kleine bloemetjes af voor een kleurig geheel.

Boodschappenlijst

Om het allemaal wat gemakkelijker te maken heb ik hier een boodschappenlijst voor je klaarstaan die je gemakkelijk kunt uitprinten. Zodra je alle ingrediënten in huis hebt kunnen we aan de slag! Maar misschien zal ik je eerst nog wat tips geven hoe je alles het beste voor kan bereiden.

Voorbereidingen

Een gezonde high tea voorbereiden kost tijd. Vooral als je alles zelf wilt bakken en koken. Daarom is deze gezonde high tea een combinatie van snelle gerechtjes en gerechtjes die wat meer tijd kosten om te bereiden. Ik moet zeggen dat de reacties die je van je gasten krijgt het meer dan waard zijn om wat langer in de keuken te staan! Er zijn een aantal dingen die je al een dag of een paar dagen van tevoren kunt maken. Zo heb je minder stress op de dag zelf en kan ook jij volop genieten van de gezonde high tea!

Dit kun je de dag van tevoren maken

Ik maakte de dag van tevoren de pompoensoep, pizzabodems, hummus, brownie, mini kwark taartje en kokoskoekje. Hier was ik inclusief wachttijd ongeveer 3 uur mee bezig. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het menu wat minder groot te maken, maar zorg wel dat je genoeg hebt om alle buikjes te vullen!

Op de dag zelf bakte ik de crackers en citroencake. Daarnaast sneed ik de groente voor de loempia’s, pizza’s en de groente met hummus. Tenslotte moesten de glaasjes yoghurt nog gevuld worden en kon ik daarna aan het dekken van de tafel en het decoreren van mijn etagères beginnen. Inclusief baktijd kostte me dit een uur of twee. Op de dag zelf had ik dus relatief weinig werk. Wel zo fijn, omdat je dan niet gestresst aan tafel zit omdat je de hele ochtend in de keuken hebt gestaan.

Oké, alles check? Dan kunnen we écht aan de slag. Vergeet niet om vooral veel plezier te hebben tijdens het bakken :)!

De recepten

Romige pompoensoep – vooraf

Vegetarisch, vegan, lactosevrij, suikervrij, glutenvrij

Voor 6 kopjes

Ingrediënten

  • 500 gram flespompoen
  • 1 ui
  • 1/2 knoflook
  • 60 gram winterpeen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 groentebouillon tablet
  • 250 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 6 tl kokosmelk

Bereidingswijze

  1. Schil de pompoen
  2. Snijdt de pompoen in blokjes
  3. Bak de pompoen samen met de ui en de winterpeen
  4. Voeg de knoflook en kruiden toe
  5. Voeg het water, de olie en de groentebouillon toe
  6. Laat koken tot de pompoen gaar is
  7. Pureer het mengsel met een staafmixer
  8. Serveer met een theelepeltje kokosmelk

Knapperige crackers – vooraf

Vegetarisch, vegan, lactosevrij, suikervrij – Maak dit recept glutenvrij door glutenvrij havermeel te gebruiken

Voor 6 crackers

Ingrediënten

  • 60 gram zaden en pitten (bijv. lijnzaad, pompoenpitten en pijnboompitten)
  • 55 gram havermeel
  • 45 ml water
  • Extra benodigdheden
  • Eventueel 6 bakringen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Meng alle ingrediënten en laat voor 30 minuten staan
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  4. Als je bakringen hebt, verdeel deze dan over de bakplaat
  5. Verdeel het mengsel over de bakringen
  6. Zet dit voor 30 minuten in de oven

Mini loempia – hartig

Vegetarisch, vegan, lactosevrij

Ingrediënten

  • Voor 6 loempia’s
  • 3 rijstvellen
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • Bakje sojasaus

Bereidingswijze

Voor instructies met plaatjes kun je dit artikel bekijken.

  1. Snijdt de groenten in dunne reepjes
  2. Week het rijstvel voor enkele seconden in een bak met koud water
  3. Haal het rijstvel uit het water en leg op een plat bord of een snijplank
  4. Leg de groenten achter elkaar net boven de onderkant op het rijstvel
  5. Vouw de onderkant over de groenten
  6. Vouw nu de zijkanten naar binnen
  7. Rol het rijstvel strak op
  8. Snijd de loempia doormidden
  9. Serveer met een bakje sojasaus

Mini pizza – hartig

Vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij

Voor 6 pizza’s

Ingrediënten

  • 250 gram bloemkool
  • 150 gram spelmeel
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 tl bapoeder
  • 6 el tomatenpuree
  • 4 tl pesto
  • 6 cherry tomaten

Extra benodigdheden

Eventueel 6 bakringen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  2. Kook en pureer de bloemkool
  3. Meng samen met het bakpoeder, speltmeel, ei, zout en 1 tl pesto
  4. Leg wat bakpapier op een ovenschaal en plaats de bakringen
  5. Verdeel het deegmengsel over de bakringen
  6. Bak voor 30 minuten in de oven
  7. Haal de bodems uit de oven en laat even afkoelen
  8. Meng de tomatenpuree met de overige pesto
  9. Verdeel het tomatenmengsel over de bodems
  10. Halveer de tomaatjes en leg op iedere pizza twee halve stukjes
  11. Bak nog voor 10 minuten in de oven

Groenten met hummus dip – hartig

Vegetarisch, vegan, lactosevrij, suikervrij, glutenvrij

Voor 6 glaasjes

Ingrediënten groenten

  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika

Bereidingswijze groenten

  1. Snijdt de groenten in reepjes
  2. Serveer in een klein glaasje. Je kunt er voor kiezen om de hummus al onderop te doen en de groenten in de hummus te steken.

Ingrediënten hummus

  • 200 gram kikkererwten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl Skinny Dipping van Green Gypsy Spices (of een combinatie van knoflook, gember en ui)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • Snufje peper en zout

Bereidingswijze groenten

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer. Ja, zo simpel is het écht!
  2. Serveer in een bakje of zoals hierboven beschreven

Cranberry kokos koekjes – zoet

Vegetarisch, vegan, lactosevrij, suikervrij – Maak dit recept glutenvrij door alleen glutenvrije havermout te gebruiken

Voor 6 koekjes

Ingrediënten

  • 2 el gesmolten kokosolie
  • 45 gram speltmeel
  • 45 gram havermout (glutenvrij? neem dan 90 gram havermout en geen speltmeel)
  • 30 gram geraspte kokos
  • 2 el agavesiroop
  • 40 gram cranberries
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
  2. Bak de havermout kort aan in een koekenpan
  3. Maal de havermout in een keukenmachine tot meel
  4. Meng de havermout, kokosrasp, speltmeel en kaneel
  5. Voeg de kokosolie, agavesiroop en cranberries toe
  6. Maak 6 balletjes van het deeg en druk plat op een met bakpapier bekleedde bakplaat
  7. Bak de koekjes in 15 minuten goedbruin
  8. Laat afkoelen

Chocolate brownies – zoet

Vegetarisch, glutenvrij – Maak dit recept suiker- en lactosevrij zonder de pure chocolade blokjes

Voor 8 stukjes (of maak er 6 langwerpige stukjes van)

Ingrediënten bodem

  • 60 gram amandelmeel
  • 10 gram kokosmeel
  • 6 dadels
  • 10 gram cacaopoeder
  • 2 tl gesmolten kokosolie

Ingrediënten deeg

  • 30 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 4 el cacaopoeder
  • 2 el agavesiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 200 gram zwarte bonen
  • 6 el gesmolten kokosolie
  • Snufje zout
  • 2 tl Love, Peace and Granola van Green Gypsy Spices
  • Scheutje amandelmelk
  • 30 gram chocolade

Extra benodigdheden

2 vierkante bakringen

Bereidingswijze bodem

  1. Week de dadels voor 10 minuten in warm water
  2. Doe de dadels in een keukenmachine
  3. Mix het amandelmeel, kokosmeel en cacaopoeder
  4. Voeg hier de dadels en de kokosolie aan toe
  5. Plaats de bakringen op een bakmat of een met bakpapier bekleedde ovenschaal
  6. Verdeel het mengsel over de bakringen en druk stevig aan
  7. Zet de bakringen in de koelkast

Bereidingswijze deeg

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  2. Mix de amandelmeel, kokosmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zout en kruiden
  3. Pureer de zwarte bonen
  4. Mix de agavesiroop, eiren, kokosolie en amandelmelk door het zwarte bonenmengsel
  5. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel en meng goed door elkaar
  6. Breek de chocolade in kleine stukjes en voeg toe aan het deeg
  7. Haal de bakringen uit de koelkast en verdeel het deeg over de vormpjes
  8. Zet voor 25 minuten in de oven
  9. Laat afkoelen
  10. Haal de brownies uit de bakvorm
  11. Snijdt in 8 of 6 stukken
  12. Smelt wat chocolade au bain marie en druppel dit over de taartjes heen met een lepeltje

Citroen kokos cakeje – zoet

Vegetarisch, lactosevrij, suikervrij – Maak dit recept glutenvrij door glutenvrij havermeel te gebruiken

Voor 18 stukjes (ik had geen kleinere bakvorm en heb de resterende stukjes later in de diepvries gestopt)

Ingrediënten

  • 100 gr glutenvrij havermeel
  • 150 gr amandelmeel
  • 3 eieren
  • 3 el agavesiroop
  • 400 gr kokosyoghurt
  • 1 gepureerde banaan
  • sap en rasp van 1 citroen (biologisch/onbespoten)
  • 150 gr bosvruchten
  • 2 el kokosolie
  • 2 el bakpoeder
  • snufje zout
  • Een handje amandelschaafsel

Extra benodigdheden

Vierkante bakvorm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Vet de bakvorm in met kokosolie
  3. Doe de eieren één voor één in een kom samen met de honing. Klopt dit voor 10 minuten zodat het mengsel luchtig wordt
  4. Mix de melen, bakpoeder en het zout in een andere kom
  5. Voeg de kokosyoghurt en gepureerde banaan toe aan het mengsel van droge ingrediënten
  6. Was de citroen, knijp het sap uit in een bakje
  7. Rasp de schil van de citroen. Rasp alleen het gele gedeelte. Zodra je het wit ziet moet je stoppen, anders krijg je bittere rasp en dat willen we niet in onze cake hebben.
  8. Voeg het citroensap, citroenrasp en de gesmolten kokosolie toe aan het deegmengsel
  9. Roer alles goed door elkaar
  10. Voeg het eiermengsel toe aan het deegmengsel
  11. Spatel het beslag voorzichtig door elkaar. Hierdoor blijft het luchtig
  12. Voeg nu de helft van de bosvruchten toe en roer dit er rustig doorheen
  13. Doe het beslag in de springvorm
  14. Strooi wat amandelschaafsel op de bovenkant van de cake
  15. Zet voor 50 minuten in de oven
  16. Laat de cake afkoelen

Mini monchou taartje – zoet

Vegetarisch, suikervrij – Maak dit recept glutenvrij door glutenvrij havermeel te gebruiken. Maak lactosevrij door plantaardige yoghurt/kwark te gebruiken in plaats van kwark.

Voor 8 taartjes (of maak er 6 langwerpige taartjes van)

Ingrediënten bodem

  • 30 gram amandelmeel
  • 10 gram kokosrasp
  • 40 gram havermeel
  • 2 el kokosolie
  • 6 dadels
  • 2 tl agavesiroop

Ingrediënten kwarklaag I

  • 400 gram magere Franse kwark
  • 6 vanille stevia druppels
  • 3 blaadjes gelatine

Ingrediënten kwarklaag II

  • 100 gram bosvruchten
  • 1 blaadje gelatine

Ingrediënten kwarklaag III

  • 100 gram magere Franse kwark
  • 1 blaadje gelatine

Ingrediënten topping

  • 4 aardbeien

Extra benodigdheden

2 vierkante bakringen

Bereidingswijze bodem

  1. Week de dadels voor 10 minuten in warm water
  2. Maal de dadels in een keukenmachine
  3. Mix het amandelmeel, kokosrasp en havermeel
  4. Meng de dadels, kokosolie en agavesiroop met het droge mengsel
  5. Plaats de bakringen op een bakmat of een met bakpapier bekleedde snijplank
  6. Verdeel het mengsel over de bakringen en druk stevig aan
  7. Zet in de koelkast

Bereidingswijze kwarklaag I

  1. Doe de gelatine in een bakje met koud water en laat weken
  2. Knijp de gelatine uit en verwarm met 2 el water tot de gelatine is opgelost
  3. Neem een paar lepels kwark en roer deze door het gelatine mengsel
  4. Doe nu de rest van de kwark erbij en meng goed
  5. Haal de bakringen uit de koelkast
  6. Verdeel de kwark over de ringen en stop terug in de koelkast voor minstens 3 uur

Bereidingswijze kwarklaag II

  1. Doe de gelatine in een bakje met koud water en laat weken
  2. Knijp de gelatine uit en verwarm met 2 el water tot de gelatine is opgelost
  3. Doe de bosvruchten erbij en verwarm het geheel totdat de bosvruchten uit elkaar vallen en er een papje ontstaat
  4. Haal de bakringen uit de koelkast en verdeel de bosvruchten over de bakringen
  5. Verdeel de kwark over de ringen en stop terug in de koelkast voor minstens 1 uur

Bereidingswijze kwarklaag III

  1. Doe de gelatine in een bakje met koud water en laat weken
  2. Knijp de gelatine uit en verwarm met 2 el water tot de gelatine is opgelost
  3. Neem een paar lepels kwark en roer deze door het gelatine mengsel
  4. Doe nu de rest van de kwark erbij en meng goed
  5. Haal de bakringen uit de koelkast
  6. Verdeel de kwark over de ringen en stop terug in de koelkast voor minstens 1 uur

Bereidingswijze topping

  1. Haal de gebakjes uit de bakringen en snijdt in 8 of 6 stukken
  2. Halveer de aardbeien en verdeel over de gebakjes

Glaasje met yoghurt, fruit en granola – zoet

Vegetarisch, suikervrij – Maak lactosevrij door plantaardige yoghurt/kwark te gebruiken in plaats van kwark.

Voor 6 glaasjes

Ingrediënten

  • 150 gram magere Franse kwark
  • 100 gram diepvries bosvruchten
  • 6 frambozen
  • 6 tl suikervrije granola

Bereidingswijze

  1. Ontdooit de bosvruchten en verdeel over de glaasjes
  2. Verdeel de kwark over de glaasjes
  3. Verdeel de granola over de glaasjes
  4. Verdeel de frambozen over de glaasjes

Ooh dat wordt genieten! Veel succes en superveel plezier met het maken en de gezelligheid tijdens jouw gezonde high tea!

Wil jij ook gezond gaan bakken maar weet je niet waar te beginnen? Misschien zijn mijn workshops dan iets voor jou! Bekijk snel deze pagina voor alle informatie en beschikbare data.

Ga je deze gezonde high tea zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response