BroodDinerKokenLactosevrijLunchSuikervrij

Gezonde quiche zonder kaas

gezonde quiche zonder kaas

Deze kerst beloofde ik aan mijn familie om iets gezonds te bakken voor de kerstbrunch. Maar wat? Het leek me leuk om iets hartigs te maken, aangezien ze gewend zijn dat ik “zoete” lekkernijen bak. Ik besloot een quiche te maken, maar had geen idee waar ik moest beginnen.

Quiche zonder kaas

Mijn zoektocht naar een gezonde quiche op het wereldwijde web was niet zo succesvol. De recepten die ik tegenkwam maakte vaak gebruik van bladerdeeg, kaas of allebei. Nu is kaas niet per se slecht, maar ik lust het niet. Vandaar dat ik besloot een combinatie te maken van een aantal recepten. Uiteindelijk zette ik een heerlijke quiche zonder kaas op tafel gemaakt van amandelmeel, eieren, paprika, tomaat en spinazie en het was een groot succes!

Bewaaradvies

Uiteindelijk hadden we toch nog wel wat over aangezien het een machtige maaltijd is. Ik bewaarde de helft van de quiche in de vriezer voor later. Je kunt het natuurlijk ook lekker verdelen en ieder een bakje met deze overheerlijke quiche mee naar huis geven!

gezonde quiche zonder kaas

Benodigdheden

Voor 10 stukken

Deeg

  • 60 gram gesmolten kokosolie
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • Snuf paprikapoeder
  • Snuf knoflookpoeder
  • Snuf peper en zout
  • 1 ei
  • Witte rijst of bakbonen

Vulling

  • 12 trostomaten (gehalveerd)
  • olijfolie
  • 1 tl kokosolie
  • 150 gram bladspinazie
  • 1 tl provinciaalse kruiden
  • 2 geroosterde paprika’s in stukjes gesneden (uit een pot of zelf geroosterd)
  • 2 el kokosmelk (ik gebruik altijd die van Go-Tan)
  • 4 eieren
  • Snuf peper en zout

Extra

Quichevorm met een doorsnede van 20 cm

Bereidingswijze

  1. Vet de quichevorm in
  2. Mix de droge ingrediënten voor de vulling (melen en kruiden) door elkaar.
  3. Voeg de kokosolie toe en mix nog eens
  4. Voeg als laatste het ei toe en mix nog eens goed door elkaar
  5. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg dit een half uurtje in de koelkast
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  7. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel over de bodem en de zijkanten. Druk het deeg goed aan.
  8. Leg vervolgens wat bakpapier op het deeg en vul de vorm met witte rijst of bakbonen. Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen in de oven.
  9. Bak nu voor 20 minuten in de oven en laat daarna buiten de oven afkoelen. We kunnen nu beginnen met de vulling.
  10. Doe de tomaten in een ovenschaal of braadslee, besprenkel met wat olijfolie en zet voor 15 minuten in de oven.
  11. Doe wat kokosolie in een pan en bak hierin de paprika samen met de provinciaalse kruiden en spinazie totdat de spinazie geslonken is. Eventueel vocht kun je daarna afgieten.
  12. Kluts de eieren in een kom samen met de kokosmelk. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe.
  13. Doe de spinazie vulling in de quichevorm en giet hier vervolgens het eiermengsel overheen.
  14. Leg de tomaten op het eiermengsel.
  15. Bak 40 minuten en laat daarna een beetje afkoelen voor je de quiche serveert. Je kunt hem natuurlijk ook koud serveren.

Tip: Wil je de quiche pas later warm serveren? Doe hem dan voor 20 minuten in de oven op 170 graden of in 3,5 minuut in de magnetron op 600 watt.

gezonde quiche zonder kaas

Benieuwd naar andere gezonde recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze quiche zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response