CakeLactosevrijSuikervrij

Pompoen cake / Pumpkin pie

pompoen cake

De beroemde pumpkin pie / pompoen cake, maar dan de gezonde variant. Een uitdaging die ik wel aan wilde gaan! De eerste keer maakte ik hem volgens een recept op internet. Helaas was ik daar niet zo tevreden over. Er werd enkel speltmeel gebruikt, teveel bakpoeder en de eieren waren niet van tevoren geklopt. Het resultaat was een zware klomp deeg met weinig smaak.

Ik besloot het recept voor deze pompoen cake aan te passen naar mijn eigen wensen en ik moet zeggen…ik mag mezelf wel een schouderklopje geven. De cake is veel luchtiger, heeft een fijne structuur en smaakt heerlijk! Vooral in combinatie met de kokos frosting dus laat hem vooral niet weg.

Deze week eet ik hem als tussendoortje op kantoor en ik vind het geweldig! Er is toch niks beters dan een stuk cake kunnen eten om 10 uur in de ochtend zonder je schuldig te hoeven voelen? Laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden

Cake

  • 120 gram amandelmeel
  • 80 gram boekweitmeel
  • 50 gram speltmeel
  • 2 tl pumpkin spice. Ik gebruikte de pumpkin spice van Green Gypsy Spices.
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 el agavesiroop
  • 4 vanille druppels
  • 3 eieren

Frosting

  • 60 ml kokosmelk
  • 50 ml honing
  • 1 el maizena
  • 2 el water
  • 75 ml gesmolten kokosolie
  • snufje zeezout
  • kaneel
  • Handje walnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  2. Snijd de pompoen in blokjes en kook voor 10 minuten
  3. Pureer de pompoen met een handmixer of blender
  4. Doe alle droge ingrediënten in een kom (amandelmeel, boekweitmeel, speltmeel, pumpkin spice en bakpoeder)
  5. Klop de eieren luchtig samen met de agavesiroop en de vanilledruppels
  6. Spatel het meel door het eiermengsel
  7. Spatel de pompoen door het beslag
  8. Zet in de oven voor 40 minuten
  9. Laat 20 minuten afkoelen in de oven
  10. Haal uit de oven en laat verder afkoelen onder een theedoek voor ongeveer 10 minuten
  11. Haal uit de vorm en laat afkoelen

Ondertussen kun je de gezonde frosting maken

  1. Doe de kokosmelk, zout en honing in een pannetje
  2. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten sudderen
  3. Meng de maizena met het water in een kommetje
  4. Voeg dit toe aan de warme kokosmelk
  5. Laat nog even koken
  6. Giet het mengel over in een kom en mix dit
  7. Voeg beetje bij beetje de gesmolten kokosolie toe
  8. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast
  9. Neem een spuitzak en vul deze met de frosting. Je kunt de frosting ook met een lepel op de cake doen.
  10. Controleer of de cake volledig afgekoeld is. Wanneer dit niet het geval is moet je nog even wachten.
  11. Spuit de frosting op de cake en smeer uit met een pannenlikker of lepel
  12. Verkruimel de walnoten en strooi over de gezonde frosting
  13. Strooi wat kaneel over de cake

Et voila! Je cake is klaar. Eet smakelijk!

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze cake zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response