BroodLactosevrijSuikervrij

Suikervrije kerststol

suikervrije kerststol

De traditionele kerststol

Als er één ding is wat niet mag ontbreken tijdens het kerstontbijt is het wel de kerststol. Zelf bent ik enorm fan van de spijs. Met een mes haal ik de spijs eruit en smeren maar! Sinds ik begonnen ben met bewuster eten, probeer ik zelfs voor de ongezonde tradities een gezond alternatief te vinden. Eerder moesten deze kaneelbroodjes er al aan geloven en nu is het de beurt aan de goede oude kerststol!

Suikervrije kerststol

Deze gezonde kerststol bevat geen geraffineerde suiker. Is het dan net zo lekker als de originele variant? Jazeker! Misschien nog wel lekkerder als je de voordelen op een rij zet.

De voordelen

  1. Deze stol vult goed, dus je eet er minder van.
  2. De zoete smaak halen we uit natuurlijke suikers van rozijnen, dadels en appel
  3. Deze kerststol bevat minder koolhydraten omdat er amandelmeel in zit i.p.v. gewoon meel
  4. In amandelmeel zitten veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Top dus!

Ben jij al overtuigd van deze kerststol zonder suiker? Laten we dan aan de slag gaan!

suikervrije kerststol

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 45 minuten

Benodigdheden

Voor 10 porties

Spijs

  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram (medjoul) dadels
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 1,5 el water

Deeg

  • 350 gram amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 70 gram suikervrije appelmoes
  • 2 el geraspte kokos
  • 1 appel
  • 6 eieren
  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen
  • 2 handjes amandelschaafsel

Bereidingswijze

  1. Mix de ingrediënten voor de vulling in de blender
  2. Kneed de spijs tot een rolletje. Wikkel dit in keukenfolie en leg voor 10 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  4. We beginnen met het deeg. Meng de amandelmeel, bakpoeder en kokos in een kom.
  5. Schil de appel en rasp deze boven de kom (je kunt ook 40 gram suikervrije appelmoes gebruiken i.p.v. de appel raspen)
  6. Voeg de 70 gram suikervrije appelmoes en de eieren toe. Mix handmatig met een garde of in de keukenmachine.
  7. Doe de amandelen en rozijnen kort in de blender zodat het stukjes worden. Niet te lang dus, want dan wordt het één grote klont!
  8. Vet een bakblik in met olijfolie of kokosolie. Ik gebruikte een groot rechthoekig cakeblik.
  9. Doe de helft van het deeg in het bakblik
  10. Haal de spijsrol uit de koelkast, haal uit het folie en leg op het deeg. Als de rol te kort is, kun je hem wat langer maken.
  11. Stort vervolgens de rest van het deeg in het bakblik
  12. Strooi het amandelschaafsel over het deeg heen
  13. Zet in de oven voor 45 minuten
  14. Laat 10 minuten afkoelen voor je de gezonde kerststol uit het bakblik haalt
  15. Laat verder afkoelen op een rooster
  16. Smakelijk eten en een fijne kerst!

gezonde kerststol

Benieuwd naar andere suikervrije recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze suikervrije kerststol zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response