CakeLactosevrijSuikervrijVegan

Vegan notencake met dadels

vegan notencake

Vegan notencake

Ik hou wel van wat uitdaging als het gaat om bakken en vandaag is me dat zeker gelukt! Ik wilde een normaal recept omtoveren tot een suikervrij, glutenvrij en vegan variant. Daar komt nog best wat theorie bij kijken. Wat zijn goede vervangers voor suiker, boter en eieren? En wat zijn de verhoudingen daarvan? Ik heb het allemaal uitgezocht en uiteindelijk is deze heerlijke notencake het resultaat. We gaan aan de slag!

Benodigdheden

  • 200 gram gepelde walnoten
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1 el bakpoeder
  • snufje piment
  • 1 el koekkruiden
  • snufje zout
  • 5 dadels
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 80 ml agavesiroop
  • 40 gram kokosolie
  • 75 ml aquafaba (het vocht uit een blikje kikkererwten)

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten. De samenstelling van dit vocht komt heel dicht in de buurt van dat van een eiwit. Daarom kunnen we het in dit recept gebruiken als een vervanger voor ei. Super handig als je een veganistisch gerecht wil maken bijvoorbeeld. Voor mij was dit de eerste keer dat ik het vocht van kikkererwten gebruikte en ik vond het best spannend. Ik was heel nieuwsgierig naar hoe het eruit zou komen te zien. Tot mijn verbazing werd het een mooi luchtig wit goedje en zag het er ook echt uit als een geklopt ei! Dit ga ik dus zeker vaker gebruiken.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier
  • Maal de walnoten fijn in een keukenmachine. Je kunt ze ook fijn hakken met een keukenmes.
  • Mix de walnoten, amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder, piment, koekkruiden en zout
  • Klop de aquafaba 6 minuten op een hoge stand samen met de agavesiroop
  • Snijd de dadels in stukjes
  • Rasp de schil van de sinaasappel. Let erop dat je alleen het oranje deel raspt. Het witte smaakt bitter en dat willen we niet terug proeven in onze cake.
  • Voeg de gesmolten kokosolie toe aan de aquafaba
  • Voeg nu de droge mix toe aan de natte mix en roer het voorzichtig door elkaar
  • Voeg de dadels toe
  • Stort het deeg in het cakeblik
  • Bak de cake 35 minuten in de oven

Ik was benieuwd hoe de cake zou uitvallen. Natuurlijk zal hij qua structuur en smaak nooit hetzelfde zijn als een cake gemaakt met suiker, boter en eieren. Gelukkig smaakt de vegan variant net zo lekker!

vegan notencake

Ga je deze cake zelf maken? Laat dan een bericht achter. Dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

3 reacties

    1. Hi Elly,

      De aquafaba is een ander woord voor o.a. kikkererwten vocht. Als je een blikje kikkererwten koopt zit daar vocht bij. Dit noemen ze aquafaba. Goede vraag! Ik ga dit ook even aanpassen in het recept zodat het duidelijker is dat het daar over gaat.

      Groetjes,

      Tamara

Leave a Response