CrackersLactosevrijVegan

Gezonde crackers met havermout

havermout crackers

“Brrr…havermout, dat smaakt echt naar karton”. Dat zou mijn vader zeggen wanneer ik hem zou vertellen waarvan deze gezonde havermout crackers gemaakt zijn. Van havermout dus. En ja…ik moet toegeven dat ik daar vroeger ook zo over dacht.

Toen ik een jaar of zes was, maakte ik voor het eerst kennis met havermout. Ik ging op bezoek bij mijn buurmeisje die de deur opendeed met een bakje yoghurt en havermout. Ik vond het er uitzien als een bakje kots. Terwijl ze aan het eten was, kon ik mijn gedachten niet verzetten. Vandaar dat ik de afgelopen 20 jaar ook geen havermout meer heb aangeraakt. Uiteindelijk gaf ik de havermout op 26 jarige leeftijd nog een kans. Dat had ik veel eerder moeten doen!

Tegenwoordig weet ik wat je er allemaal mee kan maken en dat dat super lekker kan zijn. Ik verwerk het steeds vaker in mijn baksels en maakte onlangs deze knapperige havermout crackers. Heerlijk om te dippen bij een soepje óf beleg ze bijvoorbeeld met wat groenten tijdens de lunch.

Deze havermout crackers bestaan uit maar een paar ingrediënten en heb je binnen drie kwartier op tafel staan. Helemaal top al zeg ik het zelf!

havermout crackers

Benodigdheden

 • 100 gram havermout
 • 100 gram havermeel
 • 100 gram pitten en zaden (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad etc.)
 • 2 el italiaanse kruiden
 • Snufje zout
 • 200 ml water
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar
 2. Laat 5 minuten staan zodat het deeg wat steviger wordt
 3. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 175 graden Celsius
 4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg het deeg erop
 5. Rol het deeg uit tot een vierkante plak van ongeveer 5mm dik (ik leg keukenfolie op het deeg en ga er daarna met de roller overheen. Zo blijft je roller niet aan het deeg plakken)
 6. Snij de crackers alvast in rechthoekige stukken met een mes of pizzasnijder
 7. Zet de crackers voor 30 minuten in de oven
 8. Haal de crackers uit de oven en laat afkoelen
 9. Doordat je de crackers van tevoren al hebt gesneden, kun je ze nu gemakkelijk breken
 10. Eet smakelijk!

Benieuwd naar andere gezonde recepten? Kijk dan hier.

Ga je deze crackers zelf maken? Laat dan een bericht achter, dat zou ik heel leuk vinden! Maak je een foto van het eindresultaat? Post deze op mijn Facebook of Instagram en vergeet niet om #mycuriousmind of @mycuriousmind.nl te taggen.

Wie weet verschijnt jouw foto op My Curious Mind!

Liefs, Tamara

Leave a Response